Jdi na obsah Jdi na menu
 


KACHLOVÁ KAMNA

3. 6. 2009

Používání předchůdců dnešních kachlových kamen, jak nám napovídají archeologické nálezy, se datují již do doby zhruba dva tisíce let před naším letopočtem. Původně se jednalo o válcové stavby z kamene a jílu. V těchto kamnech se pouze peklo, současně se však vytápěla i lidská obydlí. Již od prvopočátku zde tedy byla snaha primitivní kamna zdokonalovat. Do měkkého jílu, byly vytlačovány různé vzory, to aby se zvětšíla výhřevná plocha. Postupem doby se tedy kamna nestala pouze funkční, ale i estetickou záležitostí.

V době nedávno minulé, pod tíhou modernizace, se lidé kachlových kamen zbavovali a do svých chat a chaloupek si začali pořizovat nové a zaručeně moderní systémy vytápění. Nikdo tehdy netušil, jak oblíbené a žádané se stane vytápění kachlovými kamny počátkem 21. století! Kachlová kamna jsou velmi oblibená pro svou hospodárnost, pestrou paletu glazur a širokou škálu tvarů. Jsou nejen krásným doplňkem každého interiéru!

V případě kachlových kamen hovoříme vlastně o typu pláště, který může skrývat různé topné systémy. Ze samotných kachlů lze vystavět libovolné tvary a velikosti kamen. Záleží pouze na vkusu a fantazii. Nejedná se pouze o otopný systém, kachlová kamna budou vytvářet výraznou dominantu vašeho domova. Lze je výborně kombinovat s jakýmkoliv typem interiéru, starodávným i ultramoderním.

p5060052.jpg

Je nutno zdůraznit, že konstrukce kachlových kamen je velmi náročná. Při jejich stavbě se používá mnoho odlišných materiálů, u kterých se musí dodržovat přesné stavební postupy. Důležitou podmínkou pro realizaci takovéhoto topného systému je kvalitní komín, nosná konstrukce a dostatek prostoru pro jejich umístění. Již při plánování výstavby je nutné počítat s jejich vyšší hmotností. Vždyť hmotnost menšich kachlových kamen se pohybuje řádově ve stovkách kilogramů.

Výrazným prvkem novodobých kachlových kamen jsou zasklená dvířka ohniště, která umožňují nejen romantický průhled do plamenů ohně, ale hlavně mají funkci kontrolní. Dobře postavená kachlová kamna neznamenají nepořádek a neustálou práci, jak praví přežitky. Některé typy umožňují překládání z vedlejších neobytných prostor (např. z chodby) a vylučují tak "špinavý provoz" mimo obytnou místnost.

Kachlová kamna obecně rozdělujeme na tři základní typy: 

LEHKÁ                                    STŘEDNĚ TĚŽKÁ                                         TĚŽKÁ

Rozdíl není jen v jejich váze, ale hlavně v produkci a intenzitě tepla.

Vzhledem ke stále roustoucím cenám energií, se dřevo opět stává jedním z nejdostupnějších a nejlevnějších prostředků vytápění. Vhodnou volbu vytápění představují právě kachlová kamna. Jedná se o vysoce efektivní a ekonomicky mimořádně výhodný způsob vytápění. Spotřeba dřeva při vytápění je velmi nízká. Při délce topení 1-2 hodiny dokáží kachlová kamna předávat teplo do prostoru po dobu 10-12 hodin bez nutnosti dalšího přikládání. Účinnost dobře postavených kachlových kamen činí až 80-90%. Jejich nevýhodou je delší doba potřebná k rozehřáží a následnému předávání tepla, což je ale vyváženo dlouhou dobou výhřevnosti (sálání tepla) - až 48 hodin.

Kachlová kamna přenáší tepelnou energii do prostoru tzv. sálavým způsobem. Teplo se šíří rovnoměrně všemi směry od zdroje, neprohřívá se však vzduch, ale přímo předměty. Od nich je pak vzduch ohříván až druhotně. Tento typ vytápění je považován za nejpřirozenější a pro lidský organismus nejzdravější. Nejvíce se totiž podobá sálavému teplu, které vydává SLUNCE. Při tomto typu vytápění je v místnosti minimální pohyb vzduchu, žímž je omezena prašnost a také nedochází k vysušování vlhkosti ze vzduchu.

Sálavá kachlová kamna využívají pro vydávání tepla keramickou plochu, ta má relativně nízkou teplotu (kolem 50°C), v obytném prostoru pak nehrozí nebezpečí, že se o ně někdo popálí. Spíše naopak - vždyť i pohádkový Honza lehal přímo na peci! Tento systém pracuje s velkým množstvím keramického materiálu, který do sebe dokáže naakumulovat velké množství tepelné energie. Díky této akumulaci se také výrazně zvyšuje komfortnost topení, přikládání může být omezeno pouze na jeden až dvakrát denně.

 

cunek0004.jpg

Samotný povrch kachlových kamen je velký, poskytuje tedy dostatek prostoru pro umístění kvalitní spalovací komory a kvalitného tahového systému. To umožňuje vyvinout vysoké spalovací teploty v ohništi. Čím vyšší teplota je, tím větší podíl plynů vzniklých z dřevní hmoty se spálí a tím je proces spalování účinnější. Čím delší je tahový systém, o to více tepelné energie je předáno akumulačním materiálům umístěným v topidle. Jestli-že mají kachlová kamna přesně dimenzované ohniště a tahový systém, pak dosahuje jejich účinnost až neuvěřitelných 90%!

Cena materiálů a jejich zpracování při stavbě kachlových kamen není právě nízká. Ale jejich kvality - sálavé teplo, vysoká účinnost, komfortní topení, ekologie provozu, topení pro alergiky a astmatiky, životnost, ale také úspora energií, tuto vysokou cenu výrazně převyšují.

Kvalitní kachlová kamna jsou investicí na celý život. Životnost správně postavených kachlových kamen je 50-100 let! Je tedy vhodné se s jejich stavbou obrátit na odborníky. Za kvalitní kachlová kamna pak zaplatíte řádově desetitisíce - ceny kachlových kamen přesahující 100.000 Kč nejsou výjimkou.

POZOR NESMÍME SI PLÉST KACHLOVÁ KAMNA A KACHLOVÉ KRBY nebo KRBOVÁ KAMNA!!!

 

f-9.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky kachlová kamna pokojová